Un maramureșean a găsit o soluție inedită nu doar pentu a face economie, ci pentru a scăpa definitiv de grija facturilor la curent electric, relatează Realitatea.net.

Prin curtea gospodăriei sale din Vadu Izei trece un pârâu în care lumea din sat își spală hainele şi covoarele, acolo fiind și o moară veche de peste 100 de ani, iar bărbatul s-a decis să o folosească pentru a produce energie electrică.

„Moara datează de prin 1886. După ce m-am căsătorit, am găsit actele cu instalaţia hidromecanică a moşului lui socru şi am dorit să am şi o moară”, povesteşte Mihai Bledea, care e proprietarul morii.

După ce oamenii din zonă nu s-au mai dus cu porumbul la măcinat, maramureșeanul n-a vrut să lase moara în ruină și a transformat-o, montând mai multe elemente moderne.

În acest fel, cu ajutorul apei, a ajuns să o folosească pentru a produce energie electrică.

Mihai Bledea povestește că moara modificată produce şapte kilowați, în timp ce în gospodărie consumă doar patru kilowați. Iar planurile sale nu se opresc aici.

„Vreau să măresc capacitatea roții morii. Dimensiunea ar trebui să o fac undeva la 2 metri și ceva, până am cotă zero de la apă, să o poată învârti bine”, a explicat Mihai Bledea la un post TV. „Nu sting becurile, şi așa nu plătesc. Apa oricum curge”, a mai declarat Mihai Bledea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.