Fostul preşedinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, îl critică din nou în termeni duri pe președintele Klaus Iohannis, despre care spune că ”a luat-o razna complet” și ”se comportă ca un turist străin care se află în România”. În opinia dânsului, una dintre ieşirile din criza politică actuală ar fi dizolvarea actualului Parlament, care duce automat către alegeri anticipate, iar a doua soluţie, suspendarea preşedintelui, dacă nu va proceda în acest fel. Orban susţine că, în acest ultim scenariu, se va „implica cu toată forţa” în referendumul care ar urma suspendării preşedintelui Klaus Iohannis.

„Trăim în România, o ţară frumoasă cu oameni frumoşi, doar că avem un preşedinte care a luat-o razna complet, care parcă a uitat că este preşedintele României şi se comportă ca un turist străin care se află în România, ignorându-şi complet obligaţiile pe care le are faţă de cetăţenii români şi acţionând împotriva intereselor României, în mod evident”, a afirmat Ludovic Orban duminică seară, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

Ludovic Orban apreciază că preşedintele Klaus Iohannis nu îşi va termina al doilea mandat în 2024, ci va fi înlăturat din funcția supremă prin suspendare înainte. Întrebat dacă în opinia sa Klaus Iohannis este autorul actualei crize politice, Orban a răspuns: „cu siguranţă”, el afirmând că decizia de a nu reface coaliţia cu USR „este în mod evident decizia preşedintelui Iohannis”.

„Preşedintele Iohannis are un comportament care nu mai are nicio legătură cu comportamentul pe care l-a avut atât timp cât noi am fost în parteneriat. Cred că nu-şi termină mandatul, vă spun sincer”, a mai afirmat Orban.

Întrebat dacă crede în varianta suspendării preşedintelui, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.

„Având o parte de răspundere pentru realegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte în 2019, mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere”

În opinia sa, una dintre ieşirile din criza politică actuală ar fi dizolvarea Parlamentului, care ar duce către alegeri anticipate, iar a doua soluţie ar fi suspendarea preşedintelui, dacă nu va proceda în acest fel:

„Previzibilul eşec în Parlament al Guvernului Ciucă va crea condiţiile constituţionale pentru declanşarea anticipatelor.
Dacă preşedintele Iohannis nu dizolvă Parlamentul în conformitate cu prevederile constituţionale, există două posibilităţi: prima posibilitate e declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională care să clarifice dispoziţiile constituţionale cu privire la dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegerile anticipate”.

A doua posibilitate este, conform celor transmise de Ludovic Orban, suspendarea din funcţie a preşedintelui.

„Ştim foarte clar că suspendarea duce la referendum şi dacă se iniţiază suspendarea, ea trebuie să ducă la demitere şi aici eu vă spun cu extrem de mare seriozitate şi responsabilitate: având o parte de răspundere pentru realegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte în 2019, deşi atunci era cu totul şi cu totul altceva şi nimic nu indica că ar putea să ajungă într-o asemenea spirală a nebuniei şi a ruperii complete de realitate şi de interesele românilor, mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Conform Constituţiei României, după consultarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului (Senat și Camera Deputaților) şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate dizolva Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Credit foto: psnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.